Son günlerde yaşanan ve tüm yerküreyi tesiri altına alan salgın illete karşı muhitimizdeki her nesnenin yeterlice dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bunların başında elbette besinler bulunmaktadır. Zerzevat ve meyvelerin uygunca yıkanması hem corona virüse karşı alınması gereken bir tedbir, hem de zerzevat ve meyve yetiştiriciliğinde kullanılan tarım ilaçlarının eserlerin üzerinden arınması için değerlidir. Hususla ilgili mütehassısların farklı teklifleri ve fikirleri olsa da hepsinin ortak görüşü zerzevat ve meyvelerin bol su ile güzelce yıkanmasıdır. Muz, portakal üzere kabuklu azıkların mikroplardan arınması daha kolayken, marul, brokoli üzere yapraklı ve çiçekli azıkların temizlenmesi zordur. Bundan ötürü yapraklı ve çiçekli sebze- meyvelerin yıkanmasına daha dikkat edilmelidir.
ZERZEVAT VE MEYVELER NASIL YIKANMALIDIR?
Temas ve teneffüs yoluyla bulaşan corona virüse karşı alınan tedbirlerin başında haneye alınan her eserin düzgünce yıkanması ve akabinde kullanılmaya başlanması önerilmektedir. Bilhassa azıkların tüketilmeden evvel çok dikkatli temizlenmesi gerekir. Corona virüsün bulaşmasından fazla zerzevat ve meyve yetiştiricilerin bahçelerde haşeratlara karışı kullandıkları tarım ilaçları da insan sıhhatini olmuşuz etkilemektedir. Yaygın olarak kullanılan tarım ilaçları zerzevat ve meyvelerin doğal yapısını bozarak hem besin kıymetlerini kalitesini bozmakta he de sağlıklı diye tükettiğimiz zerzevat meyveler sıhhatimizi olumsuz etkilemektedir. Velev bu tarım ilaçlarının insan kanser üzere pek çok tehlikeli marazlara neden olduğu bilinmektedir. Bilirkişilerin tekliflerine nazaran zerzevat ve meyve yıkarken dikkat edilmesi gerekenler:
1- Karbonatlı Su
Bol su ile yıkadıktan sonra besinlerin üzerinde kalan pestisitin uygunca arınması için büyük bir kabın içerisine su doldurduktan sonra 1-2 çay kaşığı kadar karbonat eklenir ve takribi 15 dakika bekletilir. Akabinde tekrar musluk suyu ile yıkanarak arındırılır. Lakin eserler ne kadar yıkanırsa yıkansın şayet kendi yetiştirdiğiniz meyve sebzeler değilse kabuklu ise kabuğunu soyarak tüketilmesi önerilir. Böylelikle hem meyve ve sebzelerdeki pestisit ölçüsü azalır hem de corona virüs tehlikesine karşı sıkı bir tedbir alınış olur.
2- Sirkeli Su
Zerzevat ve meyvelerin bol su ile yeterlice yıkanmasının akabinde bir kabın içerisine 1-2 çorba kaşığı beyaz sirke ekleyerek 7-8 dakika bekletilmesi önerilir. Sirkenin antiseptik özelliği sayesinde zerzevat ve meyvelerin üzerindeki mikrop ve zararlı unsurlardan kısa vadede arınacağı belirtilir. Çok tesirli bir dezenfektan olan sirke, antibakteriyel özelliği sayesinde azıkların temizleyip arındırırken bağışıklık sistemini güçlendirerek illetlere karşı korumaktadır. Bundan ötürü azıkların sirke ile temizlenmesi ve tavsiye edilmektedir.
3- Bol Su
Şayet alerjik ya da diğer bir nedenden ötürü zerzevat ve meyveleri temizlerken sirke yahut karbonat kullanılmak istemiyorsa, taneli, yapraklı ve çiçekli zerzevat ve meyvelerin tek tek yıkanması ve suyun içerisinde 5-6 dakika bekletilmesi gerekir. Bilhassa brokoli, marul ve lahana modüllerine ayrılarak uygunca yıkanması önerilmektedir. Çünkü bu tip yapraklı zerzevat ve meyvelerin aralarında tarım ilacı ya da sair hususlardan arındırılması çetin olabilir. Örneğin marulları yıkarken yaprakları tek tek alınarak akan suyun altından geçirilmeli ve akabinde su dolu kabın içerisinde 5-6 dakika kadar bekletilmelidir. Bekletme süreci bittikten sonra da tekrar akan su ile yıkanıp tüketilebilmektedir.