Tüm yerküreyi tesiri altına alan koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de de önlemler sıkılaştırıldı. Vatandaşlar, devletin aldığı önlemlere ek olarak kendi sıhhatlerini korumak ve vücut dirençlerini artırmak için çeşitli besin hususlarına yöneldi. Bilhassa C vitamini içeren besinleri tüketmeye ihtimam gösterenler, vitamin ve proteinler açısından güçlü olan yumurta tüketimine de tartı verdi.
‘YUMURTA TÜKETİMİ BİRAZ ARTTI’
Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Lideri Nevzat Tezcan, koronavirüs salgını sonrası yumurta dalının son durumunu ve vatandaşların yumurta tüketiminin dalı nasıl etkilediğini Demirören Haber Ajansı’na (DHA) kıymetlendirdi. Yönetici Nevzat Tezcan, “Yumurta dalı bir yıldır bunalımdaydı aslında. Koronavirüs çıktıktan sonra bağışıklık sistemini geliştirdiği için yumurta tüketimi biraz arttı. Ancak maliyetlerimiz de biraz arttı. Bir yumurtanın maliyeti 40 kuruş. Doların ve başka hammaddelerin fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle maliyetimiz 40 kuruşu buluyor. Yeni yeni toparlamaya çalışıyor yumurta sektörü” dedi.
‘YOĞUN BIÇIMDE ARABİSTAN’DAN TALEP GELİYOR’
Başmakçı’da 5 milyon adede yakın üretim olduğunu, son bir yılda ise bunun 4 milyona gerilediğini, pek çok kişinin zarar edip, hayvanlarını kesite gönderdiğini aktaran Yönetici Nevzat Tezcan, “Sınır kapıları kapandı. İran ve Irak’a ihracatımız durdu. Şu anda temassız olarak yapmaya çalışıyoruz. Ticaret Bakanımız da ilgileniyor sağ olsun. Ancak eskisi üzere sistemli olarak gitmiyor. Yeni yeni Arabistan’dan talepler gelmeye başladı. İki haftadır ağır halde Arabistan’dan talep geliyor. Dışarıda da İsrail ile görüşmeler sürüyor. Maliyetin üstünde daha yeni yeni satmaya başladık. Zararımızı çıkarmamız lazım. Hakikaten çok güçlükle duruma düştük” diye konuştu.
‘KORONAVİRÜS YUMURTADA TALEBİ ARTIRDI’
Koronavirüs salgını sonrası kişilerin yumurtaya olan talebinin arttığını vurgulayan Nevzat Tezcan, “Dünyayı saran koronavirüs illeti, tabi yumurtada talebimizi artırdı. Yumurtanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini profesörlerimiz ve hekimlerimizin da söylemesi sonrası kişiler tüketime yöneldi. Yeni yeni yumurtanın kıymetini anlamaya başladı insanlar” dedi.
DOÇ. DR. COŞKUN: BU DEVIRDE SAĞLIKLI BESLENME ÇOK KIYMETLI
Afyonkarahisar’daki hususî bir hastanenin enfeksiyon marazları eksperi Doç. Dr. Ömer Coşkun da, “Koronavirüsten korunmak için protein özellikli eserlerin tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kıymetli bir etkendir. Gelgelelim yalnızca protein özellikli eserler tüketerek koronavirüsten korunmak mümkün değil. Bu devirde sağlıklı beslenme çok değerli. Mevsimsel ve çeşitliliği olan eserlerle beslenmek gerekiyor. Menümüzde her devir vitamin, zerzevat, kuru baklagiller, protein, karbonhidratı istikrarlı bir formda almalıyız. Her şeyin ziyadesi zarar olduğu üzere proteinin de, şiddetli beslenmenin de zararı var. Bir protein yahut bir vitamini alarak bir illetten korunamayız. Beslenmeyle birlikte sistemli uyku ve fizikî egzersizlerle günlük aktivitemizi sürdürmemiz gerekiyor. Bunlardan bir adedini az yahut çok yaparsak illetten korunuruz diye bir şey mümkün değil tersine vücudumuza zarar da vermiş oluruz” diye konuştu.
‘UCUZ OLAN BİR PROTEİN KAYNAĞI’
Proteinin yalnızca ette olmadığını, yumurtada da bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Ömer Coşkun, şöyle konuştu:
“Et ve yumurta tüketilebilir, omega 3 ve omega 6 bakımından güçlü olduğu için haftada 2 gün balık tüketilebilir. Başkaca fermantasyona uğramış yoğurt, kefir üzere besinler da protein içerikli besin unsurlarıdır. Yumurta vatandaşlarımızın kolay ulaşabileceği ve ucuz olan bir protein kaynağı. Vücudun protein gereksiniminin karşılanması ismine tüketilmesinde bir sakınca yok, lakin yalnızca yumurta tüketimi de tahlil değil. Akıllıca ve istikrarlı beslenmek çok daha değerli.